10 pravidel pro úspěšného fotografa


Profesionální fotografka a naše klientka Lena Mint nadále sdílí své zkušenosti a mluví o tom, jak může mladý fotograf uspět a udělat z fotografie svou profesi. Dnes Lena promluví o 10 pravidlech, která vám pomohou být přáteli s klienty a díky kterým o vás vaši přátelé budou vyprávět.

 

1.Nedávejte si za cíl peníze
Peníze by nikdy neměly být na prvním místě. Nejprve osobní rozvoj, sebeobjevování a teprve potom – peníze, jako odměnu za vaše úsilí a lásku k tomu, co děláte. Berte každé nové focení jako šanci stát se ještě lepší, vyzkoušet nové věci ve fotografii, najít svůj styl. Uvidíte, že s vaším rozvojem ve fotografii přichází finanční úspěch.

 

2.Být otevřený


Vaše fotografie, informace o vás a vašem životě, rozhovory, portfolia, ceny – vše by mělo být ve veřejné doméně. Buďte maximálně transparentní, staňte se pro klienta „svým“. To platí i pro problematiku soukromých profilů na sociálních sítích. Pokud jste se rozhodli být veřejnou osobou, nemůžete zavřít. Poznejte své klienty na sociálních sítích, řekněte o sobě a pak se s vámi bude lidem mnohem snáze spolupracovat.

3.

Připomeňte si

Neustále kolem sebe vytvářejte informační příležitost. Ať jsou to myšlenky, nápady, nová zajímavá fotografie, novinky z vašeho života. Stanovte si plán: alespoň tři příspěvky týdně. Pokud jste vždy v dohledu, váš život je jasný a zajímavý, pak si vás budeme pamatovat a doporučovat častěji.

 

4.Hledej svůj styl
Není třeba napodobovat a kopírovat své kolegy a konkurenty. Nepůjčujte si cizí texty, zákazníci si toho všimnou. Inspirujte se nápady kolegů, ale přemýšlejte, jak to udělat, abyste to neopakovali, ale našli vlastní řešení a udělali to lépe.

 


5. Buďte upřímní Fotografování je povoláním duše. Vše, co je v naší duši, odrážíme na fotografii. A pokud se ke své práci, ke svým klientům, chováte upřímně, pak ústní podání zvítězí nad jakýmikoli marketingovými nástroji.

 

6.Růst a inspirovat

Pokud vaše publikum nevidí váš růst, přestane se vámi inspirovat a půjde čerpat energii a nápady od ostatních. Růst může být i v jiných oblastech života, nebojte se ukázat se z různých stran. Lidé se totiž zajímají o mnohostranné osobnosti.

 

7.Buďte svým zákazníkům nablízku

Hodnoty, které zastáváte, musí být blízké vaší cílové skupině. Pokud jste rodinný fotograf, pak jsou pro vaše klienty důležité děti, rodina a zdraví miminek. Pokud fotíte módu, pak jsou to znalosti a váš názor na svět módy a krásy. Kromě hodnot existují i ​​další společné zájmy. Navštivte místa, kde jsou vaši zákazníci, zapojte se paralelně do nějakého podnikání, najděte si koníčka. Mluvte o svých zálibách, podělte se o své životní zkušenosti, abyste ukázali, že pro vás je důležité totéž, co pro vaše zákazníky.

 

8.Stanovte si cíle

Stanovte si velké cíle. Například dosáhnout vyšší úrovně a začít pracovat s movitějším publikem. Zamyslete se nad tím, co budete k dosažení tohoto cíle potřebovat – drahé vybavení, užitečné kontakty, práce na vaší externí image. Chcete-li vyhrát cenu ve fotografické soutěži, zjistěte požadavky na soutěžní fotografie, seznamte se s vítězi minulých ročníků, hledejte svou jedinečnou vizi a experimentujte, abyste se stali těmi nejlepšími. Buďte cílevědomí a jděte krok za krokem ke svému cíli.

 

9.Buďte názorovým vůdcem

Řekněte nejen o sobě, ale také o svých úspěších, objevech, profesních tajemstvích. Poskytněte bezplatný nástroj. Aby bylo možné něco prodat, bez ohledu na to, v jaké oblasti, služba nebo produkt musí být nezbytné a užitečné. Ale lidé se pozorně dívají, studují, představte si, zda jsou připraveni vám důvěřovat po velmi dlouhou dobu. A zde je důležité ukázat se po profesionální stránce. Pomozte svým sledujícím a přátelům na sociálních sítích dozvědět se více o světě fotografie. Ostatně my, fotografové, si tento směr nyní utváříme sami, svou prací a radami.

 

10.Podívej se na sebe

Snažte se o sobě vytvořit dobrý dojem. Upravenost, upravený vzhled, otevřenost, slušné vystupování, zdvořilost, vděčnost, jasná mluva bez žargonu a parazitických slov – i to je v práci fotografa důležité.


Nakonec bych rád řekl, že v našem podnikání se nemůžete vnucovat. Vytvořte si vlastní obrázek a pak o něm jemně mluvte. A nikdy nedejte lidem vědět, že nemáte co dělat: nekřičte, že sháníte zakázky na střelbu, že máte levné, nenabízejte velké slevy. Vaše fotografie a klienti o vás prozradí mnohem více. Miluj svou práci a lidi a nebudeš se bát žádné krize.